Циркунівська громада
Харківська область, Харківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

23,9% УКРАЇНЦІВ ЦІКАВЛЯТЬСЯ СКЛАДОМ ПРОДУКТІВ, ЯКІ СПОЖИВАЮТЬ: ПРЕДСТАВЛЕНО РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО ФАКТОРІВ РОЗВИТКУ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Дата: 16.10.2024 10:00
Кількість переглядів: 59

21 серпня Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) представив результати дослідження серед населення України щодо факторів розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ) . Його провели у співпраці з Центром з контролю та профілактики захворювань США (CDC). 

Дослідження проводили за допомогою методу комп'ютерного телефонного інтерв'ю (CATI) серед дорослого населення України з жовтня по листопад 2023 року. Воно охопило всі регіони, окрім тимчасово окупованих територій, та допомогло зібрати дані про: 

  • ставлення населення до маркування харчових продуктів; 
  • ставлення населення до власного здоров’я;
  • фактори ризику НІЗ:  вживання алкоголю, фізичну активність, харчові звички. 

Маркування харчових продуктів перед купівлею завжди або часто читають близько 23,9% респондентів — продемонструвало опитування. 

«Водночас молодші люди, віком 18-29 років, більш схильні до купівлі менш корисних продуктів, навіть після ознайомлення з маркуванням перед покупкою, якщо порівнювати із представниками старших вікових груп», – зазначає Олена Запорожська, завідувачка відділу профілактики неінфекційних хвороб ЦГЗ.

Дослідження вказує на те, що після ознайомлення з маркуванням понад 70% опитаних змінюють думку щодо купівлі продуктів з високим вмістом цукру, жиру або солі: або зовсім відмовляються від купівлі, або купують їх менше чи рідше.

Фото без опису

 

Вплив інформації про вміст цукру, жиру та солі на рішення про покупку, % серед дорослого населення України у віковому розрізі

Також було досліджено ставлення населення до контролю за власним артеріальним тиском.

76,8% опитаних коли-небудь вимірювали свій кров’яний тиск самостійно. Серед тих, кому артеріальний тиск вимірював лікар/медичний працівник, підвищений кров’яний тиск (артеріальну гіпертензію - АГ) було діагностовано у 52,7%. Водночас 21,1% респондентів, яким діагностували АГ, приймають ліки регулярно, 23,5% - ситуативно, а 55,4% - взагалі не приймають.

Фото без опису

 

Частота прийому призначених антигіпертензивних препаратів, % серед дорослого населення України у статевому розрізі

З-поміж інших ключових результатів: 

  • загальний відсоток достатньо фізично активних українців становить 83,4%;
  • 87,9% населення споживають менше ніж п'ять порцій фруктів та овочів (400 гр.) на день, а 0,2% не вживають фрукти й овочі взагалі; 
  • 30,4% усіх респондентів щодня споживають продукти з високим вмістом цукру.

З повним звітом дослідження, який підготовлено фахівцями ЦГЗ, можна ознайомитися за посиланням

Висновки 

Неінфекційні захворювання не лише погіршують якість життя населення, але й створюють значне навантаження на систему охорони здоров’я та значною мірою визначають структуру смертності. Дослідження надає розуміння факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань і стане цінним інструментом для фахівців у галузі громадського здоров’я.

 

Джерело – сайт Державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоровя України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних