Циркунівська громада
Харківська область, Харківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок подання заяв на отримання компенсацій за пошкоджене та зруйноване майно

Дата: 12.06.2024 16:33
Кількість переглядів: 229

На виконання листа Міністерства розвитку громад та інфраструктури України, комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за зруйноване житло започатковує серію публікацій щодо порядку отримання компенсацій за пошкоджене та зруйноване майно.

 

Перш за все визначаємося, хто є отримувачем компенсації:

Отримувачем компенсації є фізична особа — громадянин України, яка досягла 18-річного віку та подала засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), заяву та є власником (співвласником) пошкодженого об’єкта, право власності якого підтверджено.

Отримувачем компенсації не можуть бути:

  • особи, до яких застосовано санкції відповідно до Закону України “Про санкції;
  • особи, які мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених розділом І “Злочини проти основ національної безпеки України Особливої частини Кримінального кодексу України;
  • спадкоємці осіб, визначених абзацами другим та третім цього пункту, у разі, коли належний спадкодавцю об’єкт нерухомого майна був пошкоджений за життя такого спадкодавця.

Пріоритетне право на отримання компенсації має:

  • учасник бойових дій, особа з інвалідністю внаслідок війни, особа, визначена частиною першою статті 10, частиною першою статті 101 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • особа, призвана на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. №65 “Про загальну мобілізацію та якій не надано статус учасника бойових дій;
  • особа з інвалідністю I та II групи;
  • багатодітна сім’я;
  • батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу;
  • прийомні батьки;
  • патронатні вихователі;
  • особи з числа дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • опікуни/піклувальники.

Порядок подання заяв отримувачем компенсації

У відповідності до Постанови від 26 березня 2022 р. № 380 «Про збір, обробку та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», інформаційне повідомлення може бути подане до Реєстру пошкодженого та знищеного майна:

1) самостійно фізичною особою чи представником юридичної особи:

  • засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) у порядку, визначеному пунктами 6 і 7 цього Порядку;
  • з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) у разі наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків у порядку, визначеному пунктом 6 цього Порядку;

2) через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса у порядку, визначеному пунктом 8 цього Порядку.

Подання інформаційного повідомлення здійснюється незалежно від місця проживання чи перебування фізичної особи або місцезнаходження юридичної особи.         

У відповідності до п.2-1 Постанови КМУ від 30 травня 2023 р. №600 «Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна»:

Подання особою, яка є власником знищеного об’єкта нерухомого майна, заяви про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна, визначеного згідно з підпунктом “а” пункту 4 частини першої статті 1 Закону, в електронній формі здійснюється з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема мобільного додатка Порталу Дія (Дія), за умови, що право власності такої особи на зазначений знищений об’єкт нерухомого майна зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та підтверджено відповідними відомостями з нього.

У разі коли власником об’єкта нерухомого майна є недієздатна особа, особа, дієздатність якої обмежена, або особа, яка не досягла 18-річного віку, подання заяви про надання компенсації здійснюється одним з її законних представників.

Відкриття поточного рахунка із спеціальним режимом використання та використання коштів з такого рахунка у випадку, передбаченому абзацом другим цього пункту, здійснюється законним представником від імені та в інтересах недієздатної особи, особи, дієздатність якої обмежена, або особи, яка не досягла 18-річного віку.

У разі коли недієздатна особа, особа, дієздатність якої обмежена, або особа, яка не досягла 18-річного віку, є співвласником об’єкта нерухомого майна, подання заяви на отримання компенсації або заперечень щодо отримання компенсації іншим співвласником в її інтересах, здійснюється одним з її законних представників.

Подання заяви у випадках, передбачених абзацами другим та четвертим цього пункту, здійснюється виключно в паперовій формі у порядку, передбаченому пунктом 9 цього Порядку.

Заяви, подані через Портал Дія опрацьовують комісії і по результатах опрацювання приймають рішення про надання/відмову в наданні компенсацій або призупиненні розгляду.

 

Питання, які виникають у Вас з приводу подання заяв Ви можете поставити за телефоном: 093-851-34-84. Ми завжди на зв’язку, приносимо вибачення, що через нестабільну ситуацію не завжди є можливість взяти слухавку, телефонуйте, будь ласка, повторно.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних