Циркунівська громада
Харківська область, Харківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика отруєнь грибами та дикорослими рослинами

Дата: 26.09.2023 12:43
Кількість переглядів: 167

 

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед туристів, які вживають незнайомі рослини в їжу, або серед дітей, які відпочивають у літніх таборах, на дачах.

Отруєння грибами: симптоми та перша медична допомога

Інколи гострі отруєння рослинами можуть виникати під час самолікування, коли люди вживають екстракти, відвари трав. Де­які отруйні рослини спричиняють сильні опіки шкіри, слизових оболонок та алергічні реакції внаслідок контакту з ними.

В Україні зустрічаються такі отруйні рослини: беладона, баг­но, блекота, дурман, лавровишня, паслін та ін.

Профілактика отруєнь рослинами

Потрібно набути добру звичку та навчити своїх дітей:

  • ► оминати невідомі рослини;
  • ► не вживати невідомих рослин у їжу;
  • ► не дозволяти дітям самостійно збирати ягоди;
  • ► не вживати екстрактів трав, виготовлених без узгодженні! а лі­карем;
  • ► не збільшувати самостійно дози екстрактів та відварів, призначених лікарем;
  • ► вирушаючи в подорож, брати із собою аптечку першої допомоги.

Ознаки та симптоми отруєння рослинами

  • ► Отрути рослинного походження сильно пошкоджують органи травлення.
  • ► Симптоми отруєння проявляються через 1-2 години.
  • ► Виникають нудота, блювота, пронос.
  • ► Сильне зневодження організму викликає загальну слабкість.
  • ► У разі отруєння ягодами блекоти з’являються запаморочення та галюцінації.

Перша допомога в разі отруєння рослинами

  • ► Дотримуйте принципів надання допомоги в разі пероральних отруєнь.
  • ► Постраждалому дайте сорбенти, наприклад черствий хліб.
  • ► Покладіть постраждалого в ліжко.
  • ► Викличте «швидку медичну допомогу».

 

Обережно — ГРИБИ!

Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучен­ня важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • ► вживання отруйних грибів;
  • ► неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • ► вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • ► вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпеч­них двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовіль­не сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких слід дотримувати. Застерігаємо!

  • ► Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (ма­газинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уни­кайте стихійних ринків.
  • ► Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • ► Не збирайте гриби:
  • ♦ якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
  • ♦ поблизу транспортних магістралей, на промислових пусти­рях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпеч­них зонах;
  • ♦ невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;
  • ♦ з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослиз­лих;
  • ♦ ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маску­ються під них;
  • ♦ печериці з пластинками нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • ► Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
  • ► Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • ► Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруд­нену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мо­крух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • ► Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • ► У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • ► Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отру­єння.
  • ► Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька ДНІЙ підряд, також можна отруїтися.
  • ► Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.

УВАГА!

У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням*

  • ♦ «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
  • ♦ «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».
  • ♦ «Усі молоді гриби їстівні».
  • ♦ «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів ».
  • ♦ «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
  • ♦ «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
  • ♦ «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
  • ♦ «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна об­робка знешкоджують отруту в грибах».

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання, грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога в разі отруєння грибами

  1. Викличте «швидку медичну допомогу».
  2. Одночасно, не очікуючи на її прибуття, негайно промийте шлунок: дайте випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; надавіть пальцями на ко­рінь язика, щоб викликати блювоту; дайте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпіло­му міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки.
  4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, щоб вжити профілактичних заходів.

Заборонено:

  • ► уживати будь-які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • ► займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

 Запам’ятайте: отруєння грибами дуже складно лікувати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних