Псевдотуберкульоз
Псевдотуберкульоз (ієрсініоз) – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується дестабілізацією роботи шлунково-кишкового тракту, шкірного покриву, опорно – рухового апарату та іншими клінічними проявами.
Збудником псевдотуберкульозу є Yersinia Pseudotuberculosis.
При псевдотуберкульозі основними джерелами інфекції є синантропні і дикі гризуни. Людина являється заключним кільцем ланцюга розвитку збудника.
Основний шлях поширення інфекції – харчовий. До факторів передачі відносяться овочеві салати ( салати з капусти, моркви та інші), молочні продукти, що вживаються без попередньої термічної обробки. Також має місто і водний фактор. Він зазвичай реалізується при вживанні води з відкритих водойм.
Захворювання зустрічається у всіх вікових групах, але частіше у дітей перших років життя. Псевдотуберкульоз у дітей та дорослих з’являється внаслідок вживання в їжу немитих продуктів, неочищеної води. Через шлунок бактерії потрапляють в тонку кишку, а звідти через лімфатичні канали проникають в самі лімфатичні вузли.
Інкубаційний період 7-10 днів.
Симптоми хвороби проявляються наступними ознаками: висока температура тіла (38-40 гр. С), мігрень, роздратування в горлі, запалена носоглотка, розлад мішечника, нудота або блювота та інше.
Ієрсініоз у дітей крім стандартних ознак також має особливі клінічні прояви: діти стають більш пасивними, сонними, є ймовірність втрати свідомості і запаморочення. Особливо небезпечними є це захворювання для дітей на першому році життя. Ієрсініоз супроводжується збільшеними лімфовузлами, селезінки, також проявляється респіраторний синдром.
Псевдотуберкульоз приходить з холодами. Одночасно з настанням холодів в будинках мешканців та інших приміщеннях починають поселяться на зимівлю гризуни з полів. Це загрожує збільшення кількості випадків захворювання на псевдотуберкульоз.
Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що основу профілактики псевдотуберкульозу складають цілеспрямовані санітарно-гігієнічні заходи, а саме:
- для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з перевіреного джерела водопостачання або бутильовану воду;
- дотримуватись правил зберігання продуктів (в недоступному для гризунів місці) та технологій їх приготування;
- постійно контролювати зберігання та вивезення побутового сміття і харчових відходів для запобігання розмноження мишей та щурів;
- постійно дотримуватись правил особистої гігієни;
- вчасно проводити дератизаційні заходи в приміщеннях.